OORDOP VLIEGTUIG SANOHRA fly - Happy Landing

– ook voor uw oren !


Oorpijn en oorongemak, die tijdens de landing met het vliegtuig plotseling optreedt en ook na de vlucht aanhoudt, bederft elk zonnebad aan een palmenstrand, stoort de sightseeing in een bruisende metropool of belemmert een belangrijke zakenafspraak. Bij sommige vliegtuigpassagiers treden deze bezwaren tijdens elke vlucht op, bij anderen slechts incidenteel.

Hoe ontstaat oorpijn tijdens het vliegen?

Het oor is een uiterst gevoelig zintuig. Achter het luchtdicht afsluitende trommelvlies ligt het middenoor. De ventilatie van het middenoor geschiedt door de buis van Eustachius.

Tijdens de start

neemt de cabinedruk snel af. Deze drukval veroorzaakt doorgaans geen problemen voor het oor, omdat de buis van Eustachius dan een relatieve overdruk in het middenoor alleen passief doet afnemen. Tijdens de vlucht wordt er in de cabine een luchtdruk ingesteld, die overeenkomt met 2000 tot 2500 meter boven zeeniveau.

Tijdens de landing

stijgt de luchtdruk binnen enkele minuten naar grondniveau. Als de buis van Eustachius de nu vereiste actieve opening niet snel genoeg tot stand kan brengen, ontstaat in het middenoor een hoge, relatieve onderdruk. Daardoor wordt het trommelvlies in de richting van het middenoor gedrukt. Dit leidt tot oorpijn en in extreem geval tot bloedingen. De KNO-arts noemt dit een barotrauma.

SANOHRA_001

Bij een toenemende luchtdruk vertoont het trommelvlies een lichte boogvorm richting het middenoor

SANOHRA_002

Oordop Vliegtuig beschermt tegen snelle veranderingen in de luchtdruk